فهرست مطالب

نشریه توسعه حرفه ای معلم
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم محمدپور*، مژده خوش قشلاقی، شیوا لهونی، هایده مارابی، مهشید میرکی، مهتاب ملکی زعیم صفحات 1-19

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ویژگی‏ های شخصیتی معلمان دانش ‏آموخته از دانشگاه فرهنگیان با معلمان دانش ‏آموخته از سایر دانشگاه‏ ها انجام شده است. پژوهش علی- مقایسه‏ ای است که در آن تعداد 226 معلم به روش تصادفی خوشه‏ ای دو مرحله ‏ای، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. از این تعداد، 84 معلم دانش‏ آموخته از دانشگاه فرهنگیان و 142 نفر نیز معلمان دانش‏ آموخته سایر دانشگاه‏ ها بودند. داده ‏های مورد‏ نیاز با استفاده از آزمون استاندارد نیو (فرم کوتاه) گردآوری شد. یافته‏ ها نشان داد که تفاوت بین عملکرد معلمان دانش ‏آموخته از دانشگاه فرهنگیان و سایر معلمان در سه ویژگی شخصیتی موافق بودن، برون گرایی و وظیفه شناسی از لحاظ آماری معنی ‏دار بوده، که در دو مورد اول، تفاوت به نفع دانش ‏آموختگان از دانشگاه فرهنگیان است. بین عملکرد این دو دسته از معلمان در دو ویژگی انعطاف پذیری و روان‏ آزردگی تفاوت معنی‏ داری مشاهده نشد. عملکرد معلمان زن و مرد دانش‏ آموخته از دانشگاه فرهنگیان، تنها در ویژگی شخصیتی برون گرایی از لحاظ آماری متفاوت بود و تفاوت به نفع مردان است. بین عملکرد معلمان زن و مرد دانش‏ آموخته از دانشگاه فرهنگیان در سایر ویژگی‏ های شخصیتی و نیز معلمان زن و مرد دانش ‏آموخته از سایر دانشگاه‏ ها تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: ویژگی‏ های شخصیتی معلم، دانش آموخته، دانشگاه فرهنگیان، آزمون نئو
  • ابوالفضل خدامرادی*، مجتبی مقصودی صفحات 21-29
    حرفه ای شدن در تدریس یک فرایند مادام العمری است که در آن معلمین می بایست توانمندی هایی را کسب کنند، سطح حرفه ای شان را ارتقا بدهند، به بالاترین استانداردها برسند، و به تعالی برسند. برای ارزیابی کم و کیف این قابلیت ها و استانداردها، برخی معیارهای سنجش در حوزه تربیت معلم طراحی شده است. در این راستا، این مقاله مدلی از حرفه ای گری در معلمی را پیشنهاد می دهد که در آن معلمان به طور هم زمان مسیرهای رشد و پیشرفتی را تجربه می کنند که در آن ها ابتدا به عنوان معلم مبتدی هستند و سپس با گذر از برخی مراحل نیمه حرفه ای به صورت تدریجی به معلمی حرفه ای با توانایی بالا تبدیل می شوند. برای درک بهتر، نقطه آغازین و پایانی بر روی یک پیوستار نمایش داده می شود تا تصویر دقیق تری از فرایند پیشرفت حرفه ای شدن ارایه شود. این مدل مفهومی از حرفه ای شدن می تواند معلمان آینده را به یک چارچوب تحلیلی مسلح کند تا افق دیدشان را وسعت ببخشند و توجه و تلاششان را به سمت توسعه صلاحیت های حرفه ای معطوف کنند و از یک سمت این پیوستار فاصله گرفته و به سمت دیگر حرکت کنند.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، معلمان حرفه ای، معلمان مبتدی، تربیت معلم، حرفه ای شدن معلم
  • اکبر ابراهیمی اورنگ* صفحات 31-42
    شواهد نشان می دهد که بخشی ازمشکلات فراگیران، عدم توجه به شایستگی روانی-اجتماعی به خصوص مدیریت خود آنان می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر برنامه یادگیری اجتماعی - هیجانی جامع بر مدیریت خود دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان آذربایجان شرقی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجو معلمان دختر و پسر دانشگاه فرهنگیان (پردیس های علامه امینی وفاطمه الزهرا آذربایجان شرقی) می باشد که پسران به تعداد 754 نفر و در دختران به تعداد 686 نفر بود. با توجه به نوع روش تحقیق،4 کلاس به تعداد 140 نفر دانشجو از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه های آزمایش طی 5 جلسه (1/5 ساعته) با برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی جامع آموزش دیدند و گروه های کنترل آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از بعد مدیریت خود پرسشنامه کفایت اجتماعی- روانی تام استفاده شد.تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه یادگیری هیجانی- اجتماعی جامع بر مدیریت خود گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تاثیر معنی داری داشته است و بین گروه آزمایش پسران و دختران تفاوت معنی داری وجود نداشت.نتایج این تحقیق اثربخشی آموزش برنامه یادگیری هیجانی- اجتماعی جامع بر مدیریت خود دانشجومعلمان را مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: یادگیری اجتماعی - هیجانی جامع، مدیریت خود، دانشجومعلمان
  • کلثوم کهریزی*، پروین تدین سنگانی، آرزو احمدآبادی صفحات 43-59

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه رهبری اخلاقی مدیران با رفتار شهروندی سازمانی معلمان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس مقاطع ابتدایی و متوسطه اول و دوم شهرستان خواف است که شامل حدود 1800 نفر بودند. از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای به حجم 200 نفر بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی می باشد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های تعدیل شده رهبری اخلاقی براون و همکاران (2005) و رفتار شهروندی سازمانی ارگان و کانوسکی (1988) استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج بیانگر قابل قبول بودن روایی و پایایی ابزارهای پژوهش بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره خطی) با نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که رهبری اخلاقی مدیران رابطه مثبت، مستقیم و معناداری در سطح خطای کمتر از 0/01 با رفتار شهروندی سازمانی معلمان شهرستان خواف دارد. همچنین بر اساس نتایج، مولفه های رهبری اخلاقی مدیران قادر به تبیین معنادار 0/37/4 واریانس متغیر رفتار شهروندی سازمانی معلمان است، و سهم مولفه مدیر اخلاقی (0/376) در مقایسه با مولفه فرد اخلاقی (0/277) مربوط به رهبری اخلاقی مدیران، در پیش بینی رفتار شهروندی معلمان بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی، مدیران و معلمان مدارس
  • سعید شریفی رهنمو*، آیت الله فتحی، حامد احمدزاده ‎سرای، مجید شریفی رهنمو، حمید حاجی‎زاده صفحات 61-75

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین تنظیم هیجانی و جرات مندی با میزان بهزیستی روان شناختی در بین دانش آموزان متوسطه انجام گرفت. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است. جامعه هدف، دانش آموزان متوسطه شهرستان هریس بوده که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. در ادامه جهت جمع آوری داده های مورد نیاز از سه پرسش نامه تنظیم هیجان گارنفسکی (2001)، پرسش نامه جرات مندی شرینگ (1980) و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) استفاده شده که برای تعیین روایی آن ها از روایی محتوایی و برای به دست آوردن پایایی آن ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است؛ مقدار آن ها به ترتیب در پرسش نامه های مذکور 0/93، 0/90 و 0/92 محاسبه گردید. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر میانگین، درصد، آزمون کولموگرف-اسمیرنوف، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره در محیط نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره نشان دهنده آن است که بین متغیرهای تنظیم هیجانی و جرات مندی با میزان بهزیستی روان شناختی دانش آموزان رابطه معنی داری وجود دارد، همچنین مشخص گردید تنظیم هیجانی و جرات مندی به‎ ‍ طور معنی داری می توانند 0/67 از کل واریانس بهزیستی روان شناختی دانش آموزان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تنظیم هیجانی، جرات مندی، دانش آموزان
  • حمزه نبئی، محمد محمودی بورنگ* صفحات 77-94

    اصلی ترین کارگزاران برنامه درسی و نظام آموزشی، معلمان می باشند. موفقیت و شکست نظام آموزشی به معلمان آن وابسته است و در صورتی که این معلمان، هویت حرفه ای منسجم و شکل گرفته داشته باشند، منجر به موفقیت نظام خواهد شد. هویت حرفه ای نیز همچون سایر جنبه های هویت تحت تاثیر عوامل مختلفی می‏ باشد؛ اما بررسی این هویت، نیازمند شناسایی عوامل موثر بر آن می باشد؛ به همین سبب در پژوهش حاضر، به شناسایی این عوامل پرداخته شده است. این مقاله یک مطالعه مرور نظامند است. پس از جست وجو از بانک های اطلاعاتی، 81 مقاله یافت شد که در نهایت پس از مطالعه چکیده آن‎ها 44 مطالعه، جهت مرور نظام مند انتخاب شد. از مرور صورت گرفته، عوامل مختلف موثر بر هویت حرفه ای معلم، شناسایی شد. این عوامل در 5 دسته: 1. عوامل زمینه ای 2. عوامل شخصی 3. عوامل فرهنگی - اجتماعی  4. عوامل حرفه ای و 5. عوامل سیاسی -اقتصادی قرار داده شدند که از این میان، نقش عوامل شخصی از سایرین پررنگ تر بوده و سهم بیشتری در تغییر و تکوین هویت حرفه ای دارند.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، هویت معلم، شکل گیری هویت حرفه ای
|
  • Ebrahim Mohammadpour *, Mojhde Khosh Gheshlaghi, Shiva Laoni, Haydeh Marabi, Mahshid Mirki, Mahtab Maleki Zaeim Pages 1-19

    This current study aimed to compare the personality traits of teachers graduated from Farhangian University with those of teachers who graduated from other higher educational institutes in Kurdistan province. In this descriptive study, a total of 226 teachers were selected using a two-stage cluster random sampling, which included 84 teachers graduating from Farhangian University and 142 teachers graduating from other higher education institutions. The data were collected by using the standard test of NEO-FFI. The findings indicated that there was a significant difference between the two groups of teachers in terms of agreeableness, extraversion, and conscientiousness personality traits, the first two favoring Farhangian University graduates and the last one favoring teachers graduating from other higher education institutions. It was found that the two groups did not perform differently in terms of openness and neuroticism traits. Male teachers who graduated from Farhangian University scored significantly higher than their female counterparts in the extraversion personality trait, favoring male teachers. Concerning other university graduates, there was no significant difference between male and female in none of the five personality traits.

    Keywords: Personality traits of Teacher, Graduated teachers, Farhangian University, NEO test
  • Abolfazl Khodamoradi *, Mojtaba Maghsudi Pages 21-29
    Teaching professionalism is a lifelong process in which teachers are supposed to acquire capacities, upgrade their professional status, fulfill the highest standards, and achieve excellence. For evaluating the quality and quantity of such capacities and standards, certain benchmarking criteria have been developed in the realm of teacher education. In this line of inquiry, this paper proposes a model of teaching professionalism in which teachers are supposed to experience simultaneously developing strands in which they start as novice teachers, pass through some intermediate stages of semi-professionalism, and in a piecemeal fashion transform into expert teachers with the highest integrity and competence. For ease of understanding, the starting point and the final point as the extremes of each continuum are depicted as dichotomies to give a better picture of the developmental process of teacher professionalism. This conceptual model of professionalism can equip prospective teachers with an analytical framework to broaden their horizons and direct their attention and efforts towards developing core competencies by moving away from the left side of each continuum and approaching to the right side.
    Keywords: Professional Competencies, Expert Teachers, Novice Teachers, Teacher education, Teaching Professionalism
  • Akbar Ebrahimi Orang * Pages 31-42
    There is ample evidence for the belief that the majority of learners’ problems are rooted in failing to attend to the learners’ socio-psychological capabilities, especially their Self Managemant. The purpose of the present study was determining the effect of social-emotional learning program on the Self Managemant of Farhangian in East Azerbaijan.The present study is a quasi-experimental research with pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this research includes all male and female teachers in Farhangian University (Allameh Amini and Al-Zahra campuses in East Azarbaijan) with boys in 754 and 686 in girls. According to the research method, 140 students (two experimental and two control groups) were selected through random cluster sampling.The experimental groups trained a comprehensive social-emotional learning program in 5 sessions (1.5 hours) and control groups did not receive interventional. In order to collect the data on Self Managemant of the students, social-psychological eficiency questionnaire was used.The data was analyzed using one way Covariance. The results showed that comprehensive social-emotional learning program training had a significant effect on the Self Managemant of both male and female learners. There was no significant difference between the male and female teacher trainees in this regard.The results of the present study confirmed the effectiveness of social-emotional learning program training on the Self Managemant of teacher trainees.
    Keywords: Comprehensive Socio-Emotional Learning, Self-Management, Student-Teachers
  • Kolsoom Kahrizi *, Parvin Tadayon Sangani, Arezoo Ahmadabadi Pages 43-59

    The purpose of this study was to investigate the relationship between principals 'ethical leadership and teachers' organizational citizenship behavior. The research method is descriptive-correlational and the statistical population includes all elementary and secondary school teachers of Khaf city which were about 1800 people. A sample of 200 people were selected by cluster random sampling based on Morgan’s table. The research method is quantitative, descriptive and correlational. Modified questionnaires of Moral Leadership of Brown et al. (2005) and Organizational Citizenship Behavior of Organ & Kanusky (1988) were used for data collection. The validity and reliability of the questionnaires were evaluated and the results indicated that the validity and reliability of the research tools were acceptable. Descriptive (central and dispersion indices) and inferential tests (Pearson correlation coefficient and multivariate linear regression) were used for data analysis via SPSS software. The results showed that principals' ethical leadership had a positive, direct and significant relationship with organizational citizenship behavior of Khaf teachers (α = .01). Also, based on the results, the components of principals’ 'ethical leadership can explain 37.4 percent of variance of teachers' organizational citizenship behavior. Moreover, the ethical principal component (0.376), compared to the ethical individual component (0.27), is a stronger predictor of teachers' citizenship behavior.

    Keywords: Ethical leadership, Organizational citizenship behavior, School principals, teachers
  • Saeid Sharifi Rahnmo *, Ayatolla Fathi, Hamed Ahmadzadeh Saray, Majid Sharifi Rahnmo, Hamid Hajizadeh Pages 61-75

    The purpose of this study was to identify the relationship between emotional regulation and daring with psychological well-being among high school students. In this study, descriptive correlational research method was used. The target population was high school students in Harris County who were selected based on cluster sampling method. First, 320 students were selected according to Krejcie and Morgan table. Then, three questionnaires, including Garnefsky’s (2001) emotion regulation, Shering’s (1980) Daring questionnaire, and Ryff’s (1989) psychological well-being questionnaire, were used to collect the required data. The content validity of the questionnaires was checked and their reliability was estimated using Cronbach’s Alpha, which turned out to be 0/93, 0/90 and 0/92 respectively. Descriptive and inferential statistics such as mean, percentage, Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation and multivariate regression were used to test the hypotheses. The results of Pearson correlation and multivariate regression tests showed that there is a significant relationship between emotional regulation and daring variables with the students’ 'psychological well-being and also it was found that emotional regulation and daring can account for about 67 percent of the students' psychological well-being total variance.

    Keywords: Psychological well-being, Emotional Regulation, Daring, students
  • Hamze Nabaee, Mohammad Mahmoodi Boorang * Pages 77-94

    Teachers are the main elements of a curriculum and education system. Success and failure of an education system depends on its teachers. If they have a coherent and well-formed professional identity, they will lead to the success of the system. Professional identity, like other aspects of identity, is affected by various factors. Studying this identity depends on the identification of such factors. Therefore, the present study is an attempt to examine these factors. This article is a systematic review study. After searching different databases, 81 articles were found. Having read the abstracts of the articles, the researchers selected 44 articles for systematic review. Various factors affecting teachers’ professional identity were identified through the review. These factors were classified into five categories including:1. Background factors 2. Personal factors  3. Cultural-social factors 4. Professional factors and 5. Political-economic factors. From among these categories, personal factors were more prominent than others and had a greater role in changing and developing professional identity.

    Keywords: Professional identity, Teacher identity, Professional identity formation